Mari belajar bahasa Jawa (1)

apa : opo
kenapa : kenopo
bagaimana : piye
kapan : kapan
siapa : sopo
lagi ngapain : lagi ngopo
apa lagi dong: opo maneh to
apa ini : apo iki

saya : aku
kamu : kowe
kita : dhewe

mau : gelem
tidak mau : wegah / emoh
akan : arep

saya mau minum : aku arep ngombe
minum : ngunjuk (halus) / ngombe (sebaya)
makan : dhahar (halus) / maem (sebaya)

apa kabar : piye kabare?
Baik : apik
Bagus : apik

Siapa nama kamu : Sopo jeneng mu?
Nama saya laksa : jeneng ku laksa
Terima kasih : matur nuwun
Sama-sama : sami-sami
Iya : iyo
Tidak : ora
Permisi : nuwun sewu
Maapin saya : aku njaluk ngapuro

Saya ga paham bahasa jawa : aku ra ngerti bohoso jowo
Sedikit2 : sethitik-sethitik

Sudah : uwis
belum : durung
pacar : pacar

(+) Neng, udah punya pacar : mbak, wis duwe pacar rung?
(-) belum : durung
(+) masa sich, lum punya pacar : mosok sih, durung duwe pacar
(-) serius bang.. : serius mas..
(+) neng cantik deh : mbak’e ayu banget

Cewek : mbak (kakak) / genduk (anak perempuan)
Cowok : mas (kakak) / tole (anak laki2)
Baik : apik
Nakal : nakal
Jelek : elek
Cantik : ayu
Cakep/ ganteng : bagus / ngganteng

Kamu cantik banget : kowe ayu banget
Bagus banget : apik banget

Nomor : nomer
1 : siji
2 : loro
3 : telu
4 : papat
5 : limo
6 : enem
7 : pitu
8 : wolu
9 : songo
10 : sepuluh

11 : sewelas 21 : selikur 10 : sepuluh
12 : rolas 22 : rolikur 20 : rong puluh
13 : telu las 23 : telu likur 30 : telung puluh
14 : pat belas 24 : pat likur 40 : patang puluh
15 : limo las 25 : selawe 50 : sèket
16 : nem belas 26 : nem likur 60 : sewidak
17 : pitu las 27 : pitu likur 70 : pitung puluh
18 : wolu las 28 : wolu likur 80 : wolong puluh
19 : songo las 29 : songo likur 90 : sangang puluh
20 : rong puluh 30 : telung puluh 100 :satus

31 : telung puluh siji, 62 : sewidak loro, 96 : sangang puluh enem,
1,000 : sewu
10,000 : sepuluh ewu
100,000 : satus ewu
1 juta : seyuto
1 milyar : semilyar
1 trilyun : setrilyun
½ : setengah / separo

Perkenalkan nama saya laksa : kenalke, jenengku laksa
Saya tinggal di jogja : aku urip / manggon ning jogja
Klo neng neng tinggal dimana : nek kowe urip / manggon ning endi?
Kelas berapa neng : kelas piro mbak?
Gimana, sekolahnya lancar : piye, sekolah’e lancar?

Bersambung….

  1. aku mleboeh ae’ ach, sampurasun !!!!!!!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: